Czemu pstrąg łososiowy zamiast łososia? Jest ponad połowę tańszy od łososia a smakiem wcale nie jest gorszy.
My akurat kupiliśmy duża rybę - 1,2kg w E.Leclerc.
Cena: 16,90zł/kg
Niestety nieco przeceniliśmy swoje możliwości, rybkę mieliśmy na dwa dni ;)
Poniżej przedstawiam co potrzebujemy.
SKŁADNIKI:
1,2kg - pstrąg łososiowy
1/2 szt - cytryny
1 woreczek brązowego ryżu
sól
pieprz
bazylia
oliwa
DO SAŁATKI POTRZEBUJEMY:
2 garści - mix sałat
1/4 szt mango
1/2 szt małej białej cebuli
1 garść - migdałów
1 łyżka - ocet balsamiczny
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztady
sól
pieprz
WYKONANIE:
Rybkę myjemy i oczyszczamy z łusek ( jeżeli kupiliśmy nie oczyszczoną).
Uważamy na zęby :)
Następnie kroimy cytrynę w plastry...
Cytrynę wkładany do środka ryby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.
W zasadzie to już całe przygotowanie ryby. Układamy rybę na folii aluminiowej. Możemy w środku delikatnie skropić oliwą, z wierzchu ręką również smarujemy skórę oliwą z oliwek, dla uzyskania spieczonej skórki.
Tak przygotowaną rybkę wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy od 15-20min, mniejsze ryby. Nasza wielka ryba piekła się 40min. Ostatnie 10min włączyliśmy termoobieg, dla przypieczenia skórki.
Międzyczasie możemy przygotować sałatkę oraz ugotować brązowy ryż.
Rybka po wyjęciu z piekarnika wygląda na bardziej wkurzoną niż przed włożeniem, ale musicie Nam uwierzyć była przepyszna :)
A na koniec pokazuję pyszną sałatkę z mango. Szczerze polecamy, bo jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
<3 SMACZNEGO <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz