Sroda: Schab z fasolką szparagowa i sezamem





3. Środa: Schab z fasolką szparagową i sezamem


Porcja: 400 kcal

Składniki: plaster schabu, ok. 200g fasolki szparagowej, kilka suszonych pomidorów, połowa małej cebuli, ząbek czosnku, 1 łyżka + 1 łyżeczka oleju sezamowego, 0,5 łyżki oleju rzepakowego, 1-2 łyżki sosu sojowy, 2 łyżki sezamu zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie: Fasolkę szparagową oczyść, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj. Odcedź, odstaw na bok. Mięso oczyść z błonek, opłucz pod bieżącą wodą i posyp ziołami prowansalskimi. Na dużej patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebule, dodaj posiekany czosnek i mięso pokrojone w mniejsze kawałki. Podlej sosem sojowym i duś pod przykryciem na małym ogniu do ścięcia mięsa. Gdy mięso będzie już dobre- nie surowe, dodaj fasolkę szparagową i pokrojone w paski suszone pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj łyżeczkę oleju sezamowego i wymieszaj. Na końcu posyp sezamem.








Do jutra!

1 komentarz: