Czwartek: Antrykot wieprzowy - Stek po francusku



4. Czwartek: Antryk wieprzowy - stek po francusku


Porcja: 400 kcal

Składniki: 1 duży kawałek antrykotu lub 2 mniejsze, 2 duże cebule białe lub szalotka (4-5), masło, oliwa, czerwone wino, rozmaryn świeży lub suszony, natka pietruszki zielonej, musztarda Dijon, sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyj i osusz mięso, posyp je świeżym lub suszonym rozmarynem. NIE SOLIĆ! Przygotuj 1/3 kostki masła, posiekaną pietruszkę i posiekaną w kostkę cebulę, musztardę i oliwę.




Rozgrzej mocno patelnie i wlej na nią oliwę. Położ na patelni antrykot. Smaż przez około 3 minuty (aż będzie od spodu ładnie przypieczone na lekko złoty kolor).



Obróć mięso na drugą stronę . (Mięso obracać będziemy 2 razy). Teraz posmaruj je po wierzchu musztardą (sporo) i posyp po nim i wokół posiekaną cebulą. Smaż kolejne 3 minuty (lub krócej w zależności od preferencji co do stopnia wysmażenia mięsa). Obróć po raz kolejny i pozostaw na 2 minnuty. Cebula i musztarda zaczna się smażyć. Po 2 minutach (w sumie 8) zdejmij mięso z patelni i pozwól mu odpoczać (dojdzie w środku). Mięso dopiero teraz solimy.



Teraz trzeba działać szybko. Podsamżamy cebulkę pozosatlą na patelni z musztardą, solimy, podlewamy winem czerwonym. Wino musi się zredukować czyli odparować od 1/2 do 1/3 swojej objętości.



Na koniec rozprowadzamy w sosie masło które zagęści sos i wsypujemy pietruszkę. Zdejmujemy sos z ognia i można włożyć spowrotem na patelnie mięso. Pieprzymy i solimy do smaku.





Zapraszam jutro!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz